dijous, 27 de desembre del 2018

L'home del barret


Quina deu ser la raó per la qual, quan ens fem grans,  ens venen a la memòria vivències que ja teníem desades en un calaix. L’altre dia, vaig veure un senyor amb barret i gavardina que venia cap a mi, de cop i volta vaig tenir com un flaix sobtat de la joventut. Tres amigues ens trobàvem per anar plegades a l’escola. Feia dies que veiem un home amb barret que ens seguia, i en passar pel costat ens saludava, nosaltres somrèiem, en aquella edat no veies la maldat en lloc. Vam estar un temps sense veure’l, fins que un dia va tornar a aparèixer L’home que ens havia seguit semblava que es trobava en un gran estat d’agitació, aquell dia a més del barret portava gavardina. A la nostra alçada, se la va obrir per deixar els seus atributs a l’aire. Nosaltres ens vam esbargir xisclant i esclafint de riure, el vam deixar allà com un espantaocells, pobre home, espero que agafés una pneumònia. No el vam trobar més.

Emi Sánchez
18-12-2018

dilluns, 24 de desembre del 2018

AL MUSEU

Retaule de la Mare de Déu i Sant Antoni Abat.
Anònim. Cap a 1378-1390
Talla en pedra policromada i daurada amb pa d'or
Procedeix de l'esglèsia del Salvador de Gerb (Noguera)
A la seva formació professional, l’art no havia estat materia d’estudi. Malgrat això, sovintejava els museus de tota mena.

Avui la Sònia era davant la porta d’entrada del MNAC on tenia una magnífica vista de la ciutat que s’estenia als seus peus. Des d’ allà, la vida a Bàrkino transcorria amb força calma.

Un cop dins del museu, s'adreçà a la sala del Gòtic i de totes les meravelles que va trobar, una sobretot li cridà l’atenció. S'apropà al cartell explicatiu i va llegir: “Retaule de la Mare de Déu i Sant Antoni Abat. Cap a 1378-1390”.

Colpida d’emoció, seiè al banc del davant i contemplà  durant una bona estona aquelles esbeltes torres que semblaven competir per arribar al cel.

De ben segur, va pensar, que al gran Gaudí, aquell retaule gòtic l’havia servit d’inspiració quan va diseñar la seva obra més universal.

dissabte, 15 de desembre del 2018

La nit màgica



Que en són d’innocents els infants, els hi expliques mil i una històries i s’ho creuen tot! Recordo la vesprada de Reis quan vam anar a rebre’ls. El petit de cinc anys estava molt nerviós, li havíem explicat que els Reis d’Orient aquell any arribaven per mar, que havien deixat els camells al desert  i havien agafat un veler per portar-los a Masnou. Ja al port, a primera vista, el que va veure era molta mainada com ell emocionats i, assenyalant mar endins l’embarcació que s’apropava. El pare el va alçar sobre les espatlles i llavors era ell el que ens narrava el conte màgic que tots ens vam creure en la xiquesa. -Mira mare ja els veig! El blanc m’està saludant! Porten les joguines! Pare, digueu-li que he sigut bo!- Els Reis un cop a terra avançaven agafant les mans que els nens els hi oferien i, un calfred va arribar dintre el meu cor quan l’Oriol tot joiós ens va dir -mare m’ha somrigut i m’ha tocat la cara-! Potser l’esgarrifança que vaig sentir, era perquè els adults voldríem que totes les mentides que ens expliquen fossin com aquesta, per fer-nos feliços! Jo, als Reis, sempre els hi demano que aquesta història d’Orient, que any rere any ens han explicat i expliquem, sigui un referent perquè els nens quan creixin diguin: “ull viu”, els meus pares em van fer creure aquesta fantasia precisament perquè no m’ho cregués tot.

Emi Sánchez
04-12-2018

dimarts, 11 de desembre del 2018

PASSEIG PER BARCINO

Un dissabte qualsevol de tardor i els dies cada vegada més curts, però el sol matinal feia que la temperatura fos agradable i convidava a passejar.

La Sònia es trobava a la Plaça Nova, davant de la Porta Praetoriana, una de les quatre portes d’entrada a la ciutat fundada fa dos mil.lennis per l’emperador Octavi August. Unes lletres en bronze, d’època actual, d’un metre d’alçada plantades al terra certificaven el nom d’aquella ciutat “B-A-R-C-I-N-O”. Al costat veié la imponent façana de la catedral, gòtica? Sí, de finals del segle XIX, va escoltar que algú deia irònicament.

Agafà els carrers de la Tapineria i del Sots-Tinent Navarro on va contemplar les restes que encara queden de la gran muralla dels segles III i IV. Va seguir uns metres i girà a la dreta fins el carrer d’en Regomir on hi havia la porta oposada a l’anterior, la Porta de Mar. Prop d’allà, el romans havien construit unes termes públiques. Pujà pel que en aquells temps era la via principal, l’anomenat Decumanus Maximus fins l’actual plaça de Sant Jaume. 

Al carrer del Paradís, una placa ens anuncia el punt més alt de la ciutat en aquella època, el Mont Tàber, 16,9 metres, i allà mateix, les quatre immenses columnes que encara resten del temple d’August. Veient-les, a la Sònia li va ser fàcil imaginar-se com seria de magestuós, així com l’enorme explanada que ocupava el Fòrum, on ara trobem el Palau de la Generalitat i l'Ajuntament. I es que, malgrat els anys que han passat, el centre de poder continua al mateix lloc.

https://josequesada.blogspot.com

divendres, 7 de desembre del 2018

Tres roses


Tres  roses en una gerra 
blanca, groguenca i rogent
la innocència de l’infant
l’exigència del jovent
l’amor de la maduresa
ferm,  ardorós i  amatent

Des de la finestra estant
veig les flors en primavera
miro els estels a la nit
sento els ocells que refilen
quan el sol se n’és eixit

la natura és tan ufana
i d’una bellesa tan gran
que el cor, com una fontana,
vessa una joia esclatant


Llàgrimes d'aigua


L’aigua n’és protagonista
de les terres catalanes
torrents, rieres i rierols
que baixen de la muntanya
i omplen les lleres dels rius
i les fonts de les set canyes

El temps passa lentament
a les hores de la tarda
quan el sol ja és a ponent
i la quietud acompanya
 i el vent no gosa trencar
el silenci de la calma

Però a voltes s’esmuny el temps,
potser amb un xic de pressa,
com un tendre vol d’ocells,
com una forta tempesta,
com l’aigua clara del riu
quan abraça la ribera.

Enguany tota la natura
s’ha vestit d’un to grogós
sent una fonda amargura
per la gent que és a presó
o els qui en terra llunyana
han deixat família i tot

Per això els arbres de groc
pregunten què fem nosaltres
i des del cim els saltants
ploren amb llàgrimes d’aigua

Rosa Bruguera, desembre 2018

Boira



Les boires matinals maldaven per quedar-se, res semblava igual que el dia anterior, ja no es veien les fulles rogenques dels arbres, ni la catifa del camí que portava al pantà ni ningú s’acostava a la font, ni els ocells voleiaven, ni ens feien arribar els seus cants, no es veien els gats estirats a la gespa ni arraulits sota el cobert com en dies de pluja, aquell diumenge no era com els altres perquè una cortina de tuls ho cobria tot, semblava que la broma volia romandre-hi però, com un miracle, al primer toc de campanes, el  sol sortí amb tot l’ímpetu de la primavera.



LA NATURA ADORMIDA


Quan cauen totes les fulles
és que ha arribat la tardor
i que la terra es prepara
per l’hivern que el fred és fort

Quan una capa molt blanca
cobreix la terra del tot
com un llençol que l’abriga
mentre no l’escalfa el sol

la terra sembla adormida
però no ho està pas, no
que treballen sota terra
un estol de  forjadors

Estan modulant  la vida
que hi ha dintre les llavors
estan creant l’embranzida
per una gran eclosió

El cicle de l’existència
de la gent que habita el món
ens el marca les florides
que ens donen fruits dels més bons

El pas del temps no ens el marca
ni el rellotge ni els penells
ens el marca la natura
amb els arbres i els ocells

                 Rosa Bruguera

Aquell temps


 
Que se n’ha fet d’aquells dies
Que la gent sortia al carrer
per parlar amb les veïnes
i amb passavolants també

Aquell món amb poques màquines
que el pagès anava al terrós
quan tot just trencava l’alba
i al poble es coneixien tots

S’ajudaven uns als altres
i no desitjaven més
que una collita ben bona
i un hivern amb força neu

Prou celebraven les festes
els panellets per tots Sants
els torrons de la padrina
i la coca de sant Joan

Aquell temps sense viatges
i sense televisió
que unia totes les veïnes
fent mitja o apariant mitjons
 
i els homes que allà garlaven
al voltant d’un bon porró
o bé jugant a la brisca
i a voltes al domino

Aquell temps no el trobes ara     
hi ha massa improvisació
La gent corre amb molta pressa
tot s’ha esfumat,  per ambició. 

                          Rosa Bruguera



UNA GRAN VERITAT

Encara s’estava recuperant del gran sotrac que va suposar la pèrdua de l’avi. Per això, li va semblar que l’escalfor d’aquella llet pura, tot just munyida, que l’havia preparada la mare, li renovava l’esperit. Només havien passat tres dies i a la Sònia li semblava que tot plegat havia estat un malson, però no, la veritat és que mai més tornaria a veure l’avi. 

A la solitud de la seva cambra, havia reflexionat sobre el sentit de la vida i la injusticia de la mort, o potser no, potser era al contrari, la mort era la gran justicia de la vida que igualava a tothom: homes i dones, rics i pobres, blancs i negres,…

Una gran veritat que sempre tenia present la consolava: ningú no desapareix del tot mentre hi hagi algú que el recordi.

https://josequesada.blogspot.com

dijous, 6 de desembre del 2018

Pau i silenci



L'Argentera
L’Anton, un home savi del poble de l’Argentera, estava assegut en el pedrís de casa seva contemplant l’encís de la vida. Quan de sobte un jove excursionista li preguntà amb desesperació: -Bon home sap a on podria trobar un lloc que hi hagués Wi-Fi? El vellet se’l mirà com si fos transparent i veiés a través d’ell un món que ja no existia. -Mira, aquí el que pots trobar és pau i silenci, dos tresors molt preuats -algun cop has fruit d’ells? Perquè potser si ho provessis, t’agradaria més que el que estàs buscant! -Oh, és que amb internet puc saber moltes coses d’aquestes conrades! -Perquè en vols saber tantes, si no les podràs pair! Mira, seu aquí al meu costat, guarda aquest apèndix que porteu tots a sobre, relaxat i observa aquests avellaners centenaris tot escoltant les històries d’aquest vell que ho té tot gravat a la memòria. -Veus aquell castell al pic de la muntanya? Doncs t’explicaré cabòries que no trobaràs enlloc. Sàpigues que aquest poble en el S. XIII formava part de la baronia d’Escornalbou, i tots els habitants tenim avantpassats que ens explicaven romanços. Mira per aquell camí costerut... El noi resignat se’n va asseure disposat a escoltar històries inversemblants, la humanitat estava per sobre dels avenços.

Emi Sánchez
27-11-2018