dilluns, 15 d’octubre del 2018

Benvinguda

Benvingudes i benvinguts a aquest Taller de lectura i escriptura en què treballarem la novel·la històrica, concretament la dedicada a Barcelona.

Em dic Montse Campoy i sóc professora de l'Escola de la Dona des del gener de l'any 2015, encara que des del 2008 he estat professora de català de tots els nivells en diversos centres, a banda d'animadora de grups de conversa de català a l'Escola Oficial d'Idiomes de Drassanes.

El curs passat em van encarregar aquest taller, del mateix estil que els tallers de la professora Dolors Vinyolas, amb qui hem col·laborat, hem parlat, he consultat i m'ha assessorat a l'hora de planificar-lo.

L'objectiu d'aquest taller és que aprengueu tant història de la nostra ciutat com la nostra llengua i la nostra literatura. Pel que fa a la llengua, la pretensió és que cada cop us expresseu millor, amb una llengua més genuïna i alhora correcta. No està entre els objectius de l'assignatura formar futures escriptores o escriptors, però si en neix algun o alguna, serà molt benvinguda i benvingut!

L'objectiu, sobretot, és que gaudiu de les classes i que pugueu intercanviar coneixements entre vosaltres.

Les classes consistiran en diferents parts: una part dedicada al català genuí, és a dir, recuperar per tornar a fer servir en el nostre dia a dia paraules que es van perdent i són substituïdes per neologismes o estrangerismes. A continuació treballarem la fitxa del dia que té diversos apartats: context històric, vocabulari, comprensió lectora a partir de preguntes tancades, comprensió lectora a partir de preguntes obertes i la darrera part dedicada a escriure un text de 100 paraules com a màxim a partir d'una de les estratègies literàries proposades. La darrera part de la classe la dedicarem a presentar la fitxa de la setmana següent.

Tot això sempre a partir del text que estem llegint i prenent-lo com a model, sobretot per a escriure el text de creació pròpia, ja que és impossible començar a escriure sense tenir present un model literari, tots els escriptors i escriptores en tenen. Volem aprendre a jugar amb la llengua, a manipular-la, a modificar-la, a entendre-la.

En aquest curs treballarem dues novel·les històriques, i a més, en un cas, tindrem l'oportunitat de conèixer l'autor que vindrà a visitar-nos perquè pugueu fer-li totes les preguntes que vulgueu i compartiu amb ell la vostra experiència com a lectors i escriptors.

Espero que gaudiu molt del curs, tant com jo estic gaudint preparant-lo!

Montse Campoy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada